preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Plokite" Split

 > Naslovnica
vijesti

NOVINARSKA GRUPA NA PREDAVANJU I RADIONICI O TRGOVINI LJUDIMA

Autor: DANIJEL RAJIĆ, 20. 2. 2018. 10:23

Dana 5. veljače 2018. godine našu školu su posjetile su studentice  forenzike Nikolina Rohtek, Ivana Pleslić i Petra Plavšić  koje su nam održale predavanje o trgovini  ljudima. Gledali smo prezentaciju, pozorno slušali i upijali zanimljive sadržaje. Saznali smo da trgovac  ljudima može biti bilo tko: susjed, roditelj najboljeg prijatelja…

  

Isto tako je i sa žrtvama . Žrtva može biti bilo tko, bilo gdje i bilo kada. Nema točno određenih tipova ljudi, nema nikakvih pravila kada i sami možemo postati žrtvom.

Posebno su nas predavačice upozorile da nikada i nikome ne odajemo svoje osobne podatke jer to može biti jako opasno. Pri kraju predavanja igrom  asocijacije odlučili smo ponoviti sve što smo naučili.

  

 I na samom kraju, odigrali smo igru koja nam je pomogla da osvijestimo spoznaju da žrtva možeš postati i ti!

                    Predavanje i radionica su mi se svidjeli jer su bili poučni i jako životni.

                                   Od sada ćemo svi definitivno biti pažljiviji.

 

                                                                               Josipa Cecić, 8b.

 [više]

Zanimljivosti - Leptiri žive samo jedan dan - istina ili zabluda?

Autor: Mate Vuković, 24. 2. 2015. 18:17

Često se čuju priče kako leptiri žive samo jedan dan. Pitanje je radi li se o istini ili je ipak riječ o zabludi. Poznavatelji životnog ciklusa leptira već znaju odgovor na ovo pitanje, ali za sve one koji ne znaju, odgovor slijedi u nastavku teksta.
Leptiri (Lepidoptera) spadaju u red kukaca (Insecta). Kukci imaju egzoskelet (vanjski kostur), tijelo im je podjeljeno na tri glavna djela (glava, prsište i zadak) te imaju tri para spojenih nogu na području prsišta. Leptire još zovu „scaly wings", što znači „ljuskava krila".

Životni ciklus leptira sastoji se od četiri djela, pri čemu je svaki radikalno drugačiji od ostalih. Leptir kreće u svoj životni ciklus kao jaje. Iz jajeta se nakon 5 do 10 dana izlegne larva (gusjenica) koja se počinje hraniti i rasti tijekom iduća 2 do 4 tjedna, nakon čega se pretvara u kukuljicu. Unutar kukuljice dolazi do preobrazbe u leptira koja traje 10 do 15 dana. Cijeli proces zove se metamorfoza („promjena oblika"). Konačno, leptir izlazi van kukuljice.

Životni vijek leptira

Koliko dugo žive leptiri ovisi o mnogo stvari. Prije svega ovisi o veličini i vrsti leptira, gdje žive i u koje doba godine postaju odrasle jedinke. Leptir manje veličine će živjeti kraće od većeg leptira, ali to nije jedini faktor koji određuje životni vijek. Leptiri su hladnokrvne životinje zbog čega klima ima veliki utjecaj na njih. Primjer je leptir monarh (Danaus plexippus) koji migrira sa sjevera Amerike (Kanada) na obale Kalifornije i Meksika. Ako ovi leptiri nisu migrirali prije dolaska hladnijeg vremena, onda hiberniraju do povratka toplijeg te time tehnički produžuju svoj životni vijek. Uz klimu, produženje životnog vijeka još ovisi i o životnom stadiju u kojem se nalazi leptir.
Postoje vrste leptira koje žive jedan ili dva dana (vrste Lycaena phlaeas i Cupido minimus), dok već spomenuti leptir monarh može živjeti od 6 do 12 mjeseci. Ipak, prosječan životni vijek većine leptira iznosi oko dva tjedna.
Nakon svega navedenog, možemo dati odgovor na pitanje: „Istina je da postoje leptiri koji žive jedan dan, ali zabluda je da se radi o svim leptirima."

Tekst je prenesen s portala Biologija.com.hr.

 [više]

Brošura za roditelje - "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati"

Autor: Mate Vuković, 8. 2. 2018. 18:19

U listopadu 2017.godine, u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droge održan je godišnji sastanak radne skupine za Sustav ranog upozorenja u slučaju pojeve novih psihoaktivnih tvari u Republici hrvatskoj.

Zbog rastuće dostupnosti proizvoda koji sadrži nove psihoaktivne tvari te visokih rizika koji se povezuju s njihovom konzumacijom, svrha predmetne brošure je informirati roditelje o toj pojavi. U njoj će roditelji naći osnovne informacije o tome što su nove psihoaktivne tvari (nove droge), u kakvim se oblicima pojavljuju, gdje se iste mogu nabaviti, koji su učinci i štetne zdravstvene posljedice konzumacije novih droga te kako prepoznati trovanje novim psihoaktivnim tvarima. Također, u brošuri su navedeni savjeti za roditelje kako na vrijeme uočiti i spriječiti problem vezan uz konzumaciju novih psihoaktivnih tvari, odnosno kako razgovarati s djetetom o novim drogama i štetnim posljedicama njihove konzumacije.

Prilog:

- Brošura za roditelje
- Dopis - Ured za suzbijanje zlouporabe droge Vlade RH

 [više]

Brošura - "Kako zaštititi dijete u svijetu interneta,..."

Autor: Mate Vuković, 29. 1. 2018. 16:43

     
Brošura - Kako zaštititi dijete ... 2018.       Brošura - Kako zaštititi dijete ... 2017.

29. siječnja 2018. – Nove, redizajnirane brošure o zaštiti djece i mladih na internetu, tiskane u nakladi Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), odaslane su proteklog tjedna na adrese svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj kako bi se podijelile učenicima petih razreda na Dan sigurnijeg interneta 6.veljače. Brošura pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“ sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Program je osmišljen na način da se svake godine čitavoj generaciji učenika petog razreda dostavi dovoljna količina otisnutih primjeraka u škole, a učenici ih potom mogu odnijeti u svoje domove i zajedno s roditeljima odvojiti malo vremena za razgovor o temama iz brošure. Predstavljanje ovog, drugog izdanja HAKOM-ove brošure, bit će prigodom Dana sigurnijeg interneta.

Brošura za školsku godinu 2017./2018. sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru i prilagođena je trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža, a sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju cyberbullinga. Brošura sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online. Istraživanje je obuhvatilo 1000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike. Fokus istraživanja bio je na prednostima i rizicima korištenja interneta, s ciljem utvrđivanja razine korištenja interneta ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece, kako bi se dao bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti djece od ugroza na internetu.

 [više]

INFOKUP 2018. - Školsko natjecanje iz INFORMATIKE

Autor: DANIJEL RAJIĆ, 19. 1. 2018. 14:32

Svaki početak II. obrazovnog razdoblja tekuće školske godine, u znaku je niza školskih natjecanja. Tako je već 18. siječnja 2018. održano školsko natjecanje iz informatike pod nazivom INFOKUP – 2018.
Natjecanje je obuhvatilo više kategorija koje su podijeljene prema uzrastima djece. Tako su se učenici petih i šestih razreda bavili programiranjem tj. algoritmima, a učenici viših razreda osnovama informatike.
Na školskoj razini natjecanja sudjelovali su: Marko Domuzin, Ema Rađa i Marko Štrbac (5.razred); Dujomir Dujić i Marta Piteša (6.razred); Marin Boban i Pave Marković (7.razred).Svakako treba napomenuti da su natjecanja kruna marljivog i predanog rada učenika kao i njihovih mentora Katice Svetinović, Danijele Jasprice i moje malenkosti – Danijela Rajića.
Učenici koji su pokazali više spretnosti, sposobnosti i znanja bit će pozvani na više razine natjecanja.
Svim učenicima zahvaljujemo na trudu i volji da se prijave na školsko natjecanje i ČESTITAMO na ostvarenim rezultatima.

Danijel RAJIĆ, prof.

 [više]

NOVINARSKA GRUPA U POSJETU PRVOM A RAZREDU

Autor: DANIJEL RAJIĆ, 2. 2. 2018. 09:15

Posjetile smo naše prvaše u prvom a razredu. Porazgovarale smo s njima i saznale što misle o školi, učiteljici, ravnatelju, starijim učenicima i ... Bilo nam je kod njih jako lijepo i zanimljivo.

  

  

Učiteljici Tanji, pripravnici Zvonimiri i svim učenicima zahvaljujemo na ljubaznom dočeku.

Novinarke: Dora Lučić, Lucija Lučin, Karla Plepel, Magdalena Pejković, Nina Čikotić i Nora Šodan

Što želiš postati kad odrasteš?

Bartul: Želim biti istraživač svijeta.
Petra: Želim biti šminkerica jer se jako volim šminkati.
Margita: Glumica, jer volim putovati i glumiti.
Toma: Policajac.
Nina: Frizerka ili super zvijezda ili doktorica. Nadam se najboljem.
Ana: Doktorica
Marin: Želim voziti gliser.
Tomo: Nogometaš. Najdraži mi je Ronaldo.
Vanda: Pjevačica, volim pjevati.
Darko: Bob graditelj, ja gradim.
Ivana: Teta u vrtiću.
Luka: Kapetan. Volim brodove.
Gabrijela: Učiteljica.
Tončica: Frizerka, jer dobro radi pletenice.
Greta: Veterinarka, jer volim životinje.
Gabrijel: Veliki nogometaš.
Zdravko: Veliki košarkaš.
Zvonimir: Policajac, da kriminalci ne provale.
Petar: Građevinar.
Marija: Pjevačica.
Gabrijel: Volio bih biti nogometaš.

 [više]

60. školsko natjecanje mladih tehničara

Autor: DANIJEL RAJIĆ, 1. 2. 2018. 23:20

30. siječnja 2018. g. održano je školsko natjecanje mladih tehničara.

Za školsku razinu natjecanja učenici su se pripremali na redovnim satima tehničke kulture i kroz Klub mladih tehničara naše škole, gdje su temeljitije i dubioznije pristupili školskom gradivu tehničke kulture ovisno o uzrastu djece.

  

Na natjecanje se prijavilo 27 učenika. Ovaj broj zainteresiranih učenika me zaista ugodno iznenadio i obradovao.

Učenici su se natjecali u 6 kategorija:

Maketarstvo i modelarstvo
Graditeljstvo
Obrada materijala
Elektrotehnika
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina
Automatika

Natjecanje je bilo podijeljeno u 3 dijela: pisana provjera znanja; izrada tehničke tvorevine i predstavljanje tehničke tvorevine. Vrijednost i zanimljivost tehničke kulture općenito, kao i ovakvog tipa natjecanja je poticanje kreativnosti; razvijanje kulture govora, čitanja, pisanja, vještina, sposobnosti, spretnosti i inovativnosti.

  

Učenici su pokazali svoja znanja, sposobnosti i vještine, no najvažnije od svega je što su se lijepo međusobno družili. Učenici koji su pokazali najviše znanja i spretnosti bit će pozvani na županijsku razinu natjecanja. Svim učenicima veliko HVALA na trudu, angažmanu i lijepo provedenom vremenu, a najbolje plasiranima puno uspjeha i sreće na višim razinama natjecanja.

​Više fotografija možete pogledati u Foto-galeriji.

                                                      Danijel Rajić, prof.

 [više]

Posjet solinskom muzeju "Dom kulture Zvonimir"

Autor: DANIJEL RAJIĆ, 30. 1. 2018. 12:45

26. siječnja 2018. g. posjetili smo Muzej u Solinu.

Bilo nam je zaista lijepo!

Poseban doživljaj bio je kada smo igrali antičke igre, razgledali antički grad Salonu (Salona Polis) i Gradsku galeriju gdje smo vidjeli slike Vjekoslava Paraća i rimske mozaike.
Puno smo toga naučili: ulijevanje gipsa u kalupe, pečenje gline, izradu glava Solinjanki…
Osmijeh nam nije silazio s lica.

S nama je išao naš dragi ravnatelj. Bio je zaista ugodno društvo. Zajedno smo razgledali izložbu dječjih likovnih radova.
Stekli smo i nova prijateljstva. Jedno takvo predivno prijateljstvo je s gospodinom Juricom Milićem koji nam je iscrpno objašnjavao i opisivao sve predmete iz muzeja.
Slikali smo se pored rimskog vojnika koji je na sebi nosio oklop težak 15 kilograma.
Bili smo zadivljeni životom starih Rimljana, vidjeli smo njihovo kazalište, ostatke kuća i palača.
Zahvalila bih se našim domaćinima koji su nas lijepo primili i sve nam strpljivo objasnili.
Također, zahvalila bih se i ravnatelju koji nam je priuštio ovaj predivan izlet. Za nas je ovo jedna velika avantura.

Dragi ravnatelju, HVALA VAM!!!

Gea Lucija Pletikosić, Mia Bančić, Lara Ramona Šantić, Ana Živaljić, autorica teksta

 [više]

Klokan bez granica - četvrtak, 22.03.2018. u 12 sati i 30 minuta

Autor: Mate Vuković, 29. 1. 2018. 08:06

Udruga "Klokani bez granica" međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre - natjecanja "Matematički klokan" koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

IGRA - NATJECANJE

Motto igre - natjecanja "Matematički klokan" je: bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 12 zadataka za skupine Pčelica i  Leptirić, odnosno 24 zadatka za sve ostale skupine. Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici "Klokana" francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Igra - natjecanje se samofinancira članarinom sudionika - natjecatelja. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka i simbolične poklone svim natjecateljima. Najmanje polovina prikupljene svote mora se potrošiti za nagrade najboljima.


PROPOZICIJE

ZA SKUPINE ECOLIERS (4. i 5.razred), BENJAMINS (6. i 7.razred) i CADET (8.razred)

 • vrijeme pisanja je 75 minuta
 • rješava se 24 zadatka
 • natjecanje je pojedinačno
 • računari su zabranjeni
 • svaki zadatak ima pet ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan točan
 • prvih osam pitanja nosi po 3 boda, drugih osam po 4 boda, a trećih osam po 5 bodova
 • ako nijedan odgovor nije zaokružen, zadatak donosi 0 bodova
 • ako je zaokruženi odgovor pogrešan, oduzima se četvrtina bodova predviđenih za taj zadatak
 • na početku svaki sudionik dobiva 24 boda, kako bi se izbjegli negativni bodovi
 • najveći mogući broj bodova je 120

ZA SKUPINE PČELICA (2.razred) I LEPTIRIĆ (3.razred)

 • vrijeme pisanja je 60 minuta
 • rješava se samo 12 zadataka
 • natjecanje je pojedinačno
 • računari su zabranjeni
 • prva četiri pitanja nose po 3 boda, druga četiri po 4 boda, a treća četiri po 5 bodova
 • ako nijedan odgovor nije zaokružen, zadatak donosi 0 bodova
 • ako je zaokruženi odgovor pogrešan, oduzima se četvrtina bodova predviđenih za taj zadatak
 • na početku svaki sudionik dobiva 12 bodova, kako bi se izbjegli negativni bodovi
 • najveći mogući broj bodova je 60

 

Natjecanje "Klokan bez granica" u našoj školi održat će se u četvrtak
22. ožujka 2018. godine, s početkom u 12 sati i 30 minuta.

 

ZADACI I RJEŠENJA
- Klokan bez granica od 2012. do 2017. -

 

Godina Pčelice Leptirići Ecolier Benjamin Cadet
2017. zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja
2016. zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja
2015. zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja
2014. zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja
2013. zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja
2012. zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja zadaci - rješenja

 

 [više]

Ponovno prikupljanje baterija

Autor: Mate Vuković, 20. 1. 2018. 11:11

S početkom nove kalendarske godine, ponovo započinjemo s akcijom PRIKUPLJANJA BATERIJA (mobilni uređaji, daljinski upravljači, satovi, igračke…).

Ova EKO akcija vrlo je bitna jer;

  -     potičemo svijest učenika o potrebi pravilnog zbrinjavanja starih baterija
  -    
skrećemo pozornost učenika na važnost odvajanja opasnog otpada od ostalog otpada iz
        kućanstva
  -    
uočavamo direktnu povezanost čovjeka i prirode te uzročno-posljedične veze
        ljudskog nemara prema prirodi, te mogućih posljedica zagađenja površinskih i
        podzemnih zaliha vode
  -    
potičemo razvoj svijesti o potrebi očuvanja kvalitete prirodnog okoliša
  -    
potičemo ekološku osviještenost učenika, roditelja te mještana
  -    
potičemo na ekološko djelovanje u domu i školi te se pomalo navikavamo na 
        selektivno odlaganje otpada

Mnoge stare baterije i akumulatori u sebi sadrže teške metale kao što su olovo, kadmij ili živa koji, koliko su korisni, toliko su i štetni. Iz oštećenih kućišta starih baterija može doći do istjecanja opasnih tvari i teških metala u vodu i okoliš, čime se ozbiljno ugrožava priroda te zdravlje ljudi i životinja.

Iz istog razloga, starim baterijama i akumulatorima nije mjesto u komunalnom otpadu, niti u prirodi gdje, na žalost, još uvijek često završavaju. Stoga je Zakonom o zaštiti okoliša između ostalog propisano da se i stare baterije moraju odlagati odvojeno od komunalnog otpada.

Molim učitelje – razrednike da u svojim učionicama osiguraju mjesto za odlaganje baterija (kutija, vrećica…).

Razred koji skupi najviše baterija bit će NAGRAĐEN!   

Pa krenimo…

Ravnatelj

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 do kraja skolske godine
ŠKOLSKA NATJECANJA


VREMENSKA PROGNOZA

FINALE ŠKOLE U NOGOMETU

CISOK SPLIT

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri

Portal - Upisi u srednju
Upisi u 1.razred 2016./17.

 

Županijska natjecanja


Upisi u srednje škole


Osiguranje učenika

Učeničke marende

PROMET d.o.o. SPLIT

Kalendar
« Ožujak 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Izvanučionička nastava

NATJEČAJI ZA
TURISTIČKE AGENCIJE

QR Code

VIDEO OŠ PLOKITE

Školski list 2013

Zdravstveni odgoj


OGLASNA PLOČA

 

Grad Split Prijatelj djece

Hrabri telefon

 

Prijavi zlostavljanje

Stop nasilju među djecom

 

PREKINI LANAC

 

Sigurnost na internetu

Wikipedia

Hrvatska imena

 

Saznajte svoj OIB

 

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Korisni linkovi
 > MZOS
 > AZOO
 > NCVVO
 > Ettaedu
 > CARNet
 > Upisi.hr
 > CARNet Admin
 > Google
 > E-matica

ČASOPISI

DNEVNI TISAK

Važni dokumenti
"Stare slike" Splita


 

Korisni linkovi

Srednje škole u Splitu
Službene stranice SPLIT

Tv program

Radio stanice

Najgledaniji video

 

Županijsko natjecanje

CARNet Vijesti
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
23.02.2018. 14:08
.hr domena slavi 25 godina postojanja
CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru.

13.02.2018. 16:47
Potpredsjednik Europske komisije posjetio OŠ Izidora Kršnjavoga
Potpredsjednik Europske komisije, Andrus Ansip koji danas boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, obišao je zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović te ravnateljem CARNET-a, Goranom Kezunovićem zagrebačku Osnovnu školu Izidora Kršnjavoga, jednu od 151 škole koja je uključena u provedbu pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

05.02.2018. 11:45
Obilježite s nama Dan sigurnijeg Interneta
Povodom Dana sigurnijeg Interneta, koji se obilježava u utorak, 6. veljače 2018. godine Nacionalni CERT će s početkom u 12 i 30 sati održati webinar naslovljen "WannaCry - Dani nesigurnog Interneta" 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Plokite" Split / Slavonska 13, HR-21000 Split / os-plokite-st.skole.hr / ured@os-plokite-st.skole.hr
preskoči na navigaciju